Stall Hällekila

Cherish the little things.

Skit också…

Kategori: Allmänt

Hittade den här med…

 

/Lisa

Hästägare stämmer efter söm i hoven…

Kategori: Allmänt


Läste precis
det här:

Maria Norman och hennes pappa Owe stämmer Umeå Ryttarförening på drygt 380 000 kronor, efter att deras häst Orchidee skadats svårt av en söm i hoven.

Olyckan inträffade under en hopptävling i april 2009. Maria Norman hade startat sitt sto Orchidee, en häst hennes pappa Owe köpte för 24 000 euro 2007, i en hoppklass hos hemmaklubben. När Maria ledde in hästen i spolspiltan trampade Orchidee på en söm som låg i stallgången, kvarglömd efter en skoning.

Läs hela artikeln här

Tandläkaren tar undan sin utrustning efter man varit på besök, frisören sopar upp håret efter man blivit klippt, och hovslagare sopar förhoppningsvis undan sömmar och hovrester från att ha skott hästar hos kund, dock inte alla.

 

/Lisa

Gummimatta

Kategori: Stallet och gården


Jag har letat efter en gummimatta som inte kostar hela min förmögenhet. Och ni tror jag att jag har hittat en. I Göteborg.
Columbus får skav av betonggolvet när han står (ligger) inne. Så med en sådan här kan det med största sannolikhet bli bättre. Hasskydd har inte fungerat och dessutom så är gummimattan ett ganska ekonomiskt alternativ för att den även minskar spånåtgången. Två flugor i en smäll.

Det enda jag undrar är om den blir hal. Det är ju inte så roligt om det kommer kiss på den och sedan är det ishalka i boxen efteråt. Den på bilden ser nämligen inte ut som att den är räfflad.
Någon som vet?

Gummimatta lämplig till stallmiljöer, golv och väggar.
Bredd ca 100 cm tjocklek 12 m.m
100 kr/meter

/Lisa

En tjock ponny och en liten flicka…

Kategori: Allmänt

Det här tycker jag är superroligt./Lisa

Torv, torvmix, spån eller halm?

Kategori: Stallet och gården


Vilka strömedel finns det att välja på?

Det finns olika strömedel att välja mellan, halm, torvströ, papper eller spån.

 • Halm Hästar mår bra av att stå på halm, de kan plocka och småäta under den tid de står på stall och har då lite sysselsättning. Det är mycket viktigt att halmen är av god hygienisk kvalitet. Halmen ska lukta friskt och vara dammfri.
 • Spån Tänk på att spånet ska vara dammfritt och fritt från kemikalier. För att det ska bli en bekväm bädd för hästen att ligga på, måste bädden vara minst 15 cm tjock. Många hästägare köper spån förpackade i lagom stora spånbalar.
 • Torvströ Torv som används till hästen köper du i komprimerade plastförpackningar. Det blir ganska mörkt i stallet av torvströ, men i övrigt är torv ett tillfredsställande strömedel.
 • Papper Papper är ett nästintill dammfritt strömedel som är lämpligt för hästar med svårare luftvägsproblem.

Tänk på att när hästen står på annat strö än halm har den ingenting att sysselsätta sig med när den står inne. Då kan det vara lämpligt att ge den lite halm att äta varje dag.

 

Ja, nu är det dags att lägga in beställningen! Hitills har vi haft torvmix. Men bäst genom tiderna är nog ändå halm...

 

/Lisa

Jag tror att jag ska slå till…

Kategori: Prylar


Nu är jag i shoppingtagen igen.
Är ute efter ett nytt träns. Jag har läst mycket om Rambos Multibridle och tror att det är där mina slantar kommer landa...

Dessutom får man med en DVD om alla användningsområden till tränset. Det kan nämligen även användas bettlöst i tre olika lägen.

RAMBO MICKLEM COMPETITION MULTIBRIDLE

 • Utformat för hästens välbefinnande, inga tryck på känsliga nervbanor eller i hästens framträdande molartänder i ovankäken.
 • Tillverkad av miljövänligt läder.
 • Komplett med gummityglar.
 • Fodrat Nos och Pannband samt Nackstycke.
 • Clips förljer med som man fäster i bettringarna.
 • Komplett med gummityglar.
 • Rostfria beslag.
Finns hos min favoritbutik på nätet stromsbergsgard.se

/Lisa

Övre luftrörsinfektion…

Kategori: Columbus


Idag har veterinären varit och tittat på Columbus. Med största sannolikhet är det övre luftrörsinfektion som han har. Columbus har hostat ett antal gånger den senaste veckan. Inte ett antal som i två, utan snarare ett antal som i tjugo. Det fanns inga tecken på att det skulle vara lunginflammation. Bronkit var det inte heller. De tog ett blodprov som får utvisa om det handlar om en virusbetingad infektion eller om den är bakteriell.

Så nu blir det promenader i en vecka, sprutor med penicillin och tabletter med kortison.
Kul för mig som gillar att leka veterinär. Jag älskar sprutorna och gör det mer än gärna själv!

/Lisa

Tillbaks

Kategori: HästarnaShit vad det har varit dött här!
Nu är vi tillbaka i stan. Eller i alla fall på Gullmarsudde. Columbus och Bambi vill säga.
Så snart drar träningarna igång hoppas jag.

Det har varit skönt att ha dem med på semestern även i år. Columbus har inte lagt på sig lika mycket som vi hoppats på - trots bra och saftigt bete. Så nu vet jag inte om det helt enkel är så att det är så han ser ut…
Bambi däremot är som ett buksvin. Ett fint buksvin.

/Lisa