Stall Hällekila

Cherish the little things.

Träning #2

Kategori: Träning

Orkar inte skriva så mycket.
Jag har skadat en muskel bakom ena skulderbladet och sitter som ett u i stolen. Det gör till och med lite ont när jag skriver.

Kör därför en enkel Copy/Paste från det mejl jag fick av tränaren i morse.

---

Det är trevligt på Korseberg! Både du och hästen har så skön inställning till det här-ambitiösa-det underlättar! Sen att han är tonårsgänglig i sin kropp och inte riktigt klarar av sin egen motor, det kommer när kroppen hans har stabiliserat sig.


Han var lugnare, mer på linjen och dina händer är bättre. Viktiga saker-bra jobbat!
Bananer är fin frukt-använd den i höger varvet.
(Här hade hon en fin jämförelse om olikheter och stelheter hos unghästen)

Galoppen-många fattningar, det stärker.


Din utmaning nu, när han är bättre på linjen, är att hitta timingen i hur du kan stämma av hans motor, utan att bli hängande i handen. Viktigt är att man i detta arbete håller linjen, och tar korta halvhalter.

Utgångsläget är: sitt still, rid längs linjen, när du känner att han går iväg framåt, mer än du önskar, att du gör en kort uppbromsning, och när han bromsat, att du då direkt tänker framåt med handen, för att säkerställa att du ej blir kvar och bär runt på honom (bort med falukorven…typ) I början kan det kännas hopplöst, att de bara rinner iväg direkt när man tänker framåt med handen, men det är bara att gnata på, och ge honom tid att hitta balansen själv. Du kommer att märka att stunderna han orkar blir längre och längre, och även att dina inbromsningar kan göras med mindre hjälp. Det kommer!


---

Nästa vecka kommer det sannolikt bli tömkörning. Kul!

 

/Lisa

Insläpp!

Kategori: Stallet och gårdenIdag tar vi in hästarna på natten för hösten. Det känns bra tycker jag. I vanliga fall tar vi inte in dem innan det kommit frost. Men med tanke på hur blött och rått det är på natten nu så känns det bra att vi tar in dem. Dessutom har hästarna inte haft någon lust att gå ut på kvällen till hagen igen efter ridpassen. All good med andra ord!

Så nu blir det mockning, högvägning och vattenhinkar igen.
Idag ska vi åka och hämta lite höbalar i transporten. Så att vi klarar veckan tills de stora lassen kommer nästa helg.

Är det inte lite msigt när hästarna kommer in igen, höra när de tuggar på sitt hö och gnäggar på morgonen?

/Lisa

Träning på Korseberg

Kategori: Träning

Igår var jag på Korseberg och tränade för Mia Söderberg. Mycket trevligt och mycket lärorikt. Härligt i det hela var att hon även är coach och därför bara fokuserar på det som är bra. Det som är mindre bra säger hon hur det kan bli bättre. Förstår du skillnaden?
Att inte säga hur man inte ska göra, utan att säga hur man ska göra istället. Det är positivt.

Det som gjorde att jag valde Mia var att jag inte har en blekaste susning om vem hon är/var. Och hon har inte det om mig heller. Förutfattade meningar finns det gott om. Även från min sida. Så det kändes bra att träna för någon som har hela sinnet öppet - och så även för min del.

Positivt tänkande är hela grejen. Hur vill du att det ska kännas när du rider? Tänk så istället för att tänka på hur det inte ska kännas. Där finns en skillnad.

Dessutom så ska jag träna på vissa saker till nästa vecka.

Det här var ledorden:
  • Öva på sådant som känns bra!
  • Sikta på linjen, tänk framåt ”säg varsågod” med handen längs linjen, håll honom inom ”tågrälsen” med ditt säte och dina ben. Fokus på att hans kropp är mitt under dig och mitt emellan dina ben, strunta i var huvud och hals är, låt honom bära hals och huvud själv (och det gör han när din hand tänker framåt)

Säkert självklara saker för de flesta. Men att nöta och nöta och nöta tills det att jag själv är där, är det som är det viktiga. Hästen kommer den här gången i andra hand.

 

Det var så synd att vi inte kunde filma träningen. För skillnaden på både min egen ridning och på Columbus blev gigantisk i slutet.

 

/Lisa

Vatten i en kärra

Kategori: Prylar

Har du svårt att få vatten till hagarna på ett smidigt sätt? Då kanske den här produkten från Hööks vore något för er, jag tyckte den såg rätt så smart ut.Definitivt något att tänka på till betet i Grebbestad i alla fall.
179 kronor kostar den. Billigt.

/Lisa

Hemmafixarpryl

Kategori: PrylarJag har letat efter en groominggrimma till överkomligt pris. Men inte hittat någon egentligen.
Så jag tog saken i egna händer, klippte bort underdelen på en gammal lädergrimma och tjoffs så hade jag en egen groominggrimma. Det är så bra med den här typen av grimma. Överallt kommer man åt när man borstar ansiktet på hästen utan att behöva krånga sig under och över grimman.

Grimman som jag klippte sönder köpte jag till vårt första halvblod. Det måste ha varit typ 98... Så den har hängt med ett tag. Och igår fick den nytt liv igen.

Vi pratade faktiskt om det i stallet för ett par dagar sedan, att hur mycket hästprylar vi egentligen köper (speciellt gäller detta grimmor) så slänger vi inte dem som inte är sönder. Och vad resulterar det i?
Jo, att vi har typ 30 grimmor, smutsiga och använda, som bara hänger och inte används.
Är det speciellt för hästprylar?
Se bara på den grimma som jag pimpade igår. Den är alltså 12 år....

/Lisa

Lastträning 17 sept

Kategori: Columbus

Check!
Idag kunde jag lasta Columbus helt själv. Tänkte att en bra strategi är att han varje dag får sin kvällsmat där inne. Och idag gick han på i stort sett direkt.

Eller finns det någon annan strategi som är bättre?

Vi får se imorgon, och om en vecka.

/Lisa

Bean inför valet

Kategori: Allmänt

Lite kul är det här i alla fall.
Hittade en annan som tipsade om det här.

Jag vet inte om någon av er har lyckats undgå de små pausfilmerna Tycker och tänker som SVT kör med inför valet. En av karaktärerna är hästmänniskan Bean Brynolf som beskrivs så här av SVT:

  • Gift med Peder Brynolf, koncernchef på ett större känt svensk företag. Bor i Kullavik utanför Göteborg.
  • Tillsammans har de dottern Charlie 18 år.
  • Bean har ingenting att göra, hon har aldrig behövt jobba. Inte heller behövt tänka.
  • Peder är otrogen och hon är sexuellt frustrerad.
  • Fritidsintresse och enda vän: Hästen Leonard
  • Lider av bulimi och tvångsmässigt skratt.

 

Det finns  faktiskt något i klippen som kanske påminner om en del hästmänniskor…

Vad vet jag. Titta själva!

 

 
/Lisa

Klättring

Kategori: Träning

Vi har världens bästa (och för bilar värsta) backe upp till stallet.
Så idag stog backträning på schemat.

Upp och ner, upp och ner, upp och ner, upp och ner till förbannelse i olika gångarter. Men det var kul och ganska jobbigt. Det är bra för Columbus och jag hoppas att det gjorde sitt för ryggen!

Som tur var kom ösregnet när jag nästan var klar. Men bara nästan, vi blev dyngsura ändå.

/Lisa

Tur och retur till himlen

Kategori: Prylar

I söndags åkte vi till Göteborg för att få transporten servad och då passade vi samtidigt på att åka till Kungsbacka och Svensk Ridsport. Tur var väl det.

Jädrar. Det var som att komma till himlen och tillbaka.
Stora plånboken var med och vi köpte prylar som kan ge oss glädje i höstmörkret. För det är väl det de gör. Är det inte?

Well.
Det blev:
1 par Whitaker ridbyxor till Lisa
1 par Veredus Young Jump bakskydd till Columbus (fast lika mycket till Maja)
1 st schabrak från HV Polo
1 st gelpad
1 st gelpadd som höjer framvalvet en aning
1 st kedjegrimmskaft
1 par gummiklädda kulsporrar

Kul att få komma till himlen, men lika kul att komma hem igen med fulla påsar!Lägger upp en bild på Majas "fynd".

By the way. Nästa vecka bär det av på min premiärträning. Spännande!

Borde lägga in ett gott ord för Anders på Alverby Racing som servade transporten. Han blev försenad med servicen (trots att han tagit sig tid på en söndag för att det var den enda dagen vi kunde) och skulle på cirkus. Så han körde hem transporten till oss i Lysekil på måndagen. Är inte det service så säg!
Heja Anders och heja Ifor Williams.

/Lisa

Tillbaka!

Kategori: Allmänt

Nu är vi tillbaka på berget!

/Lisa, Maja & Ellen

En jubilar i stallet!

Kategori: Allmänt

Tacka vet jag facebook! Nu missas inga födelsedagar. :) Vår alldeles egna Lisa fyller 30 år i dag den 5 september.
Många grattiskramar och hyllningar från oss allihopa!
Hurra hurra hurra hurra!!

/Ulle
En lördagkväll i september

Kategori: Stallet och gården

Har ikväll tillbringat min tid nere i stallet. Har börjat förbereda lite för installning av hästarna. Har röjt ut x antal säckar med löshö som har samlats under pallarna uppe på loftet och sopat rent, vi lägger lite golv där det fattas på loftet, röjt lite i foderkammaren, skrubbat färdigt sallys box, fixa taket i vattenrummet. Tack vare min kära lillasyster som ställde upp som barnvakt hann vi med ganska mycket, lite är dock kvar, men det hinner vi med under morgondagen. Har även börjat rensa lite ogräs som växer i paddocken i och med att den inte används något på sommaren. Det var ett bra terapiarbete och det lär ta tid att få färdigt, om jag hinner få det överhuvudtaget. Höll på ca 45 min och det syns knappt att jag gjort något alls. Så tråkigt med sådana jobb. Väntar på att elektrikern ska komma och koppla klart ljuset i paddocken så vi slipper tända i lilla stugan. Båda våra utebelysningar har även lagt ner verksamheten så nu är det väldigt svart här efter kl 21 så han är mer än välkommen hit. Han skulle eventuellt ha tid denna veckan men har inte hört nåt så förhoppningsvis kanske han dyker upp i nästa vecka.
Ska bli skönt att få hit hästarna så det blir lite liv och rörelse här uppe igen. Framförallt ska det naturligtvis bli skönt att få hem Sally så man slipper åka iväg för att rida och fixa. Måste ta mig i kragen nu och rida oftare både för min och Sallys skull. Hon har lagt på sig ordentligt sedan jag tog uppehåll pga graviditeten.
Hittade lite gamla bilder att lägga upp också. :)
Ha det gott!
/Ulle


Kingsland Oslo Horse Show 2010

Kategori: Allmänt

Jag har fått en inbjudan till Kingsland Oslo Horse Show 2010 den 14-17 oktober.
Bara en sån sak :)

/Lisa