Maja - jag utmanar dig. Eller belönar dig, det är upp till dig hur du ser det. Om du ställer upp i tio (eller mer, det beror på hur mycket du vill tävla) hoppklasser innan sista juni och är felfri i minst fem - så kommer jag att köpa en hoppsadel till dig!
Tur att utveckligen går framåt. Och med tanke på hur snubbelfotiga visa hästar är tycker jag att det borde skett blodiga olyckor med trä/plåt/spikskor...
Skorna på bilden är helt enkelt hästskor. De användes på hästar när man ex plöjde eller harvade mossar. Man spände på hästen dessa extra stora ”skor” för att hindra att hästen sjönk ner i den mjuka myllan; typ "snöskor" för hästar.
Jag undrar lite vad den där piggen längst fram var till för...
Ellen och Maja gjorde en upptäckt på stallplan igår. Förmodligen en rovfågel som har varit i farten.
1
Vår tupp är död, vår tupp är död. Vår tupp är död, vår tupp är död. Han kan inte sjunga ko-ko-di-ko-ko-da Han kan inte sjunga ko-ko-di-ko-ko-da Ko-ko-ko-ko-ko-ko-ko-ko-di-ko-ko-da Ko-ko-ko-ko-ko-ko-ko-ko-di-ko-ko-da
Förra våren spelades den här låten för fullt uppe på Hällekila.
I paddocken på träningar och i den portabla högtalaren på stallplan.
Vi njöt, solade och sjöng. Underbart!
/Jennie
Galet grymt jävla superkönt att ha teorin avklarad! Nu är det bara uppkörningen kvar. Sedn tar jag Rangen och herr Williams ut på upptäcksfärd i lagens namn!
har den senaste veckan longerat Puman, hon tycker inte att det är kul överhuvudtaget utan lunkar på mest för att jag ber henne om det.
Hon fick nya skor idag, tror hon gillar att få pedikyr :) Hon står riktigt och hänger med huvudet och när Henrik är vid framovarna slickar hon lite på hans jacka och myser lite :)
Det fanns önskemål om mer uppdateringar på bloggen. Kul.
Idag verkar det som om det blir lite mer då Lisa redan har varit igång och nu vill jag dela med mig lite.
Kommer ni ihåg vår husmus som var med för ett litet tag sedan? Nu har vi även en riktig! Den håller dock mest till i paddocken. Kan ju kanske varna känsliga läsare för lite konstiga/äckliga bilder i detta inlägg.
Men jag har sjuk humor och tycker det är lite roligt. Elsa är i vilket fall mördaren och visade stolt upp lilla Greta ;)
Är du obekväm med bilder på sår och kött ska du inte bläddra neråt. I lördags var det löshoppning i paddocken som ni säkert redan har läst från Jennie. Då ramlade Columbus. Jag är ju hobbypraktiserandeveterinär och älskar sår. Men den här gången fick jag lite väl mycket av sårvård, svallkött och gegga.
Columbus ramlade (kanade) rätta mig om jag har fel Jennie och Maja, men han fick skrapsår och krosskador på stora delar av sin vänstersida. Skrapsåren sitter på sidan utav bålen, under bålen samt på flanken, låret och bakre knät. På den främre armbågen och på underarmen fick han stora krossår. de är ca 4-7 mm djupa och är som hål rakt in. I och med att det är krossår så finns heller inga sårfickor eller flikar så veterinären kunde sy. Vi får helt enkelt förlita oss på vanlig enkel natriumklorid, väder och självläkningskraften enligt veterinären.
Han läker fantastiskt bra. Har inte haft någon feber och verkar redan nu dag två lite piggare än tidigare. Nedan kommer lite bilder.
Lördag.Här är ca 20-30 min efter det att han ramlade. Det hade då efter tryckförband slutat blöda och här har vi rengjort såren och man kan se hur knäet är svullet. Kom på bästa sättet att få bort smuts och skräp utan att vara där och pilla. En sportflaska var perfekt. Då kunde jag med precision spruta vattnet dit jag ville att det skulle komma.
Söndag. Här hade det blivit ganska "juicy" men det var inte de stora såren som blivit äckliga. Det var skrapsåren. Jag fortsatte bara att spruta på natriumklorid. Inte röra - bara spruta. Det sipprade ut vätska ur de stora såren. Columbus var medtagen och låg, men ville ändå vara med i allt vi gjorde med honom. Han hade heller ingen feber utan vi rengjorde (utan att röra) såren tre gånger på en dag. Hela vänstersidan var svullen och varm under söndagen.
Måndag. Jag var uppe för att tempa Colubus redan tidigt på morgonen och såg att han var mycket piggare. Med i matchen och vaken jämfört med söndagen. Ingen feber och såren hade läkt fint under natten. Nu sipprade inte längre de djupaste såren, skrapsåren var näst intill helt läkta och svullnaden har lagt sig en del också. Lite stelhet finns i benet men han hade ändå inget emot att krafsa otåligt när han inte fick gå ut direkt med de andra hästarna.
Note to self Natriumklorid får du helt enkelt genom en matsked salt till en liter vatten. Kokas! Tvätta inte ett blödande sår med kallt vatten. Det stoppar inte blödningen, tvärtom. Använd lite varmare än ljummet vatten. Det hjälper blodådror att täppa till sig själva.
Gick kalasbra, båda tuffade på tillsammans i början och hoppade i ström. Sen när vi höjde höll vi fast i en av dem medan den andre hoppade. Båda klarade det fint!
Puman hoppade 1.30 utan problem. Jättelätt på foten och flög över, körde varv efter varv utan att vi manade på henne. Tror att jag har en liten hopphäst där :)
Columbus hoppade 1.40 tror jag, han kan ju det där med löshoppning men han var allt lite seg i fossingarna idag. Rev ordentligt en gång så sen lyfte han lite bättre.
När vi hoppade av hästarna, alltså när de fick hoppa lågt i slutet vurpade Columbus i en hörna och slog sig. Benen vek sig under honom och han ramlade på sidan. Såg inte alls så farligt ut men efter kanske 30s forsade blodet från överarmen, mor armbågen till. Han fick skrapsår på hela vänstersidan, men som tur va såg det värre ut än va det va. När såret blev tvättat så var det ingen större fara. Han hade inte ont och veterinären sa att det bara skulle vara rengjort och luftigt. Lisa kanske lägger ut bilder på såret senare :)
Kanske blir en skada i veckan på Hällekila? Förra helgen ramlade jag av och fick åka ambulans. Ramlade rätt på huvudet så drog på mig en kraftig hjärnskakning samt fläskläpp (Puman knockade mig) och ryggont. Dessa hästar.
Förhoppningsvis va de bara dessa skador och att vi nu har haft våra olyckor på berget!
Satt och läste på en hästblogg och så såg jag att hon hade hittat en artikel om vitlök på en hemsida om hästar.
Jag blir supernojig, är detta något man ska ta till sig eller är det bara ännu en åsikt?
Började ge min svarta fara vitlök här i veckan, mest för immunförsvaret samt den kommande sommaren.
Efter jag läste denna artikel började jag söka runt och det är många som säger att det är farligt men sen säger någon att det inte skadar om man har uppehåll och följer doseringsanvisningarna.. Vad sjutton ska man tro på?
Någon som har någon idé? Vi ger vad jag vet alla hästar i vårat stall lite vitlök och Sally den äldsta har ju haft det ett tag utan att vi märkt någon skillnad. Eller?
Den här varningen gäller alla sorters lök och som andra giftiga växter så är den mera giftig i torkat tillstånd. Det som är lurigt med löken är att en liten mängd lök inte ger någon akut reaktion så de flesta tror att det är helt ofarligt och fortsätt att ge hästen lök. I dagsläget vet men inte exakt var den säkra doseringen av lök/vitlök till hästar går men man vet att hundar och katter snabbt påverkas av ett litet intag av vitlök.
Varför är lök farligt för våra hästar
Lök – vitlök innehåller ett näringssalt, thiousulfat, som hästarna inte kan bryta ned.
Hästarna får förändringar i de röda blodkropparna, de spricker och hästen kan drabbas av blodbrist och låga blodvärden.
Syreupptagning i blodet påverkas negativt genom att hemoglobin (vars viktigaste uppgift är att transportera syre och koldioxid) omvandlas till metahemoglobin, det här sker fort redan efter några minuter från lök intaget.
Döda blodkroppar transporters till njurarna vilket kan innebära att hästen drabbas av njursvikt.
Mjälten påverkas negativt.
Symtom på förgiftning kan vara
Aptitlöshet
Bleka slemhinnor
Hög hjärtfrekvens och snabb andning precis som vid annan förgiftning så kan symtomen variera, man vet att vid en snabb och akut förgiftning så är oftast symtomen både kraftigare och tydligare. När det gäller lök så handlar det oftast om en långsam förgiftning vilket medför att det är svårt för hästägaren att märka av förgiftningen i ett tidigt skedde. En långsam process kan innebära att djuret inte längre orkar gå, svimmar eller får problem med sitt hjärta.
Vi har fått en liten kompis som man aldrig vet vart man finner. Ena dagen chillar han hon i vitlök, andra dagen vaktar han hon ljuset, tredje dagen har han hon slått bo i den färdiga maten. En rätt kul kille tjej den där musen!
Så var första hoppträningen gjord, det gick verkligen superbra!
Så kul att vara igång igen :)
Puman var lite tveksam till en början men sen fattade hon grejen och det verkade
som om hon tyckte att det var kul!
Kämpade på hela vägen och när vi kom hem var hon så trött. Var glad att få komma hem till kompisarna igen i alla fall!
Blev inga bilder idag men det kommer så småningom!
/Jennie
på söndag är det premiär för mig och Puman på "hoppbanan".
Ska hoppträna för Kenth på klubben, ska bli riktigt roligt. Tror inte att det kommer bli så mycket hoppning utan mer bommar, det behövs. Damen tycker det är jätteskumt att man ska trava/galoppera över pinnarna på backen :)
Denna bloggen handlar om Stall Hällekila och allt liv runt däromkring.
Vi som skriver för tillfället är
Jennie och Ulrika.
Jennie har ett polskt halvblod som ska bli en fin hopphäst i framtiden.
Ulrika har en tinker som är en äldre dam och som har haft sina fina tävlingsår. Nu är det cirkustrick som gäller!
Ett nyare tillskott är Nanna, ett gotlandsruss som ska bli en fin rid & körponny!
Välkommen till oss!